Päivityksestä aiheutuu katko palveluihin. Pyydämme huomioimaan tämän, jos odotatte tärkeää yhteydenottoa tänä aikana. 

Meillä on tärkeä tiedote WordPress, Joomla, Drupal -julkaisujärjestelmien päivityksen tarpeesta. Haluamme palvella asiakkaitamme parhaalla mahdollisella tavalla ja pitää sivustonne turvallisena hyökkäyksiltä. Olemme koonneet tähän tiedotteeseen teille opastusta asiasta. 

PHP-versioiden muutoksista 

Monet julkaisujärjestelmät pohjautuvat PHP-ohjelmointikieleen. PHP on nopeasti kehittyvä kieli ja sen vuoksi päivittyy säännöllisin väliajoin. Nykyinen uusin versio on 8.2. Päivittymiseen vaikuttavat ohjaavat seikat ovat yleinen tietoturvallisuus ja nopeus. 

  

Vanhempien versioiden tietoturvariskit kasvavat, mitä pidempään niitä käytetään. Samalla vanhempia versioita käyttävien sivustojen suorituskyky jää yhä kauemmas uusia versioita käyttävistä sivustoista. On hyvin tärkeää säännöllisin väliajoin päivittää nämä uudempiin versioihin. 

Poistuvat PHP-versiot 

Tietoturva ja suorituskyky syistä olemme päivittämässä palvelualustaamme. Tästä aiheutuu käyttökatko whm20.datasafe.fi palvelimen asiakkaille. Päivitys suoritetaan la 4.2.2023 klo 20.00 su 5.2.2023 klo 14.00. Tämän myötä emme voi taata sähköposti viestien perille tuloa tänä aikana. Jos odotatte tärkeää yhteydenottoa tällöin, pyydämme huomioimaan ja informoimaan lähettäjää tästä käyttökatkoksesta. 

Päivityksen jälkeen suosittelemme asiakkaitamme päivittämään sivustonsa käyttämään versiota 8.1, jonka tuki jatkuu vuoden 2024 marraskuun loppuun. Muutoksen voi tehdä hallintapaneelista (cpanel.omaverkkotunnuksesi.jotain). 

Suorituskyky  

  

Viimeisimmällä versiolla sivustot toimivat nopeammin ja ovat huomattavasti turvallisemmat, sekä paremmin suojatut. Lisäksi uudet versiot tarjoavat sivustojen tekijöille enemmän ominaisuuksia.  

  

Yhteensopivuus  

  

On tärkeää varmistaa julkaisujärjestelmän lisäksi lisäosien eli pluginien, sekä teemojen toimivuus. Nämä kaikki on tärkeää päivittää uudempiin versioihin. Ota yhteyttä sivustosi tekijään varmistaaksesi sivustosi yhteensopivuuden uudempien PHP-versioiden kanssa. Sivunvaihto 

PHP- yhteensopivuus ja WordPress-versiot 

Alla olevasta kaaviosta voidaan nähdä PHP ja WordPress- versioiden yhteensopivuudet. N tarkoittaa ei ja Y tarkoittaa kyllä. Tuorein WordPress 6.1 versio on ainut, joka tukee vielä PHP 8.2 versiota. 

Miten varmistan sivuston toiminnan muutoksen jälkeen?  

  

Paras tapa varmistaa sivuston toiminta, on vaihtaa PHP versio ennakkoon ja testata näin toiminta etukäteen. Tällöin mahdolliset uuden version kanssa yhteensopimattomat pluginit ja teemat on helppo päivittää. Palautat vain PHP version väliaikaisesti aiempaan versioon, päivität pluginit ja teemat. Tämän jälkeen kokeilet uutta versiota uudelleen.  

Sivunvaihto 

Miten päivitän julkaisujärjestelmä WordPressin plugit ja teemat? 

  1. Kirjaudu sisään WordPressin ohjauspaneeliin 
  1. Ohjausnäkymä —> Etusivu —> Päivitykset 
  1. Napsauta kohtaa Päivitykset vasemmalla olevasta valikosta. Numero punaisen pallon sisällä ilmaisee, että päivityksiä on saatavilla ja kuinka monta. 
  1. Päivitä Wordperssin ydinasennus, kaikki liitännäiset ja kaikki teemat, kunnes punaista palloa ei enää näy. 
  1. Tässä kaikki. 

Miten päivitän julkaisujärjestelmän Joomlan plugit ja teemat? 

  1. Kirjaudu sisään Joomlan ohjauspaneeliin  
  1. Etsi vasemmalla olevasta valikosta Ylläpito-kohta. Jos päivityksiä on saatavilla, siellä näkyy punainen kuvake, jossa numero. 
  1. Numero punaisen pallon sisällä ilmaisee, että päivityksiä on saatavilla ja kuinka monta. 
  1. Päivitä kaikki saatavilla olevat päivitykset, kunnes punaista kuvaketta ei enää näy. 
  1. Tässä kaikki. 

Sivunvaihto 

PHP-version vaihtaminen  

  

Asiakkaillamme on pääsy oman sivustonsa hallintapaneeliin osoitteessa https://cpanel.omaverkkotunnus. Käyttäjätunnus ja salasana on toimitettu tilausvahvistuksen liitteenä.  

  

  

Kirjautumisen jälkeen etsi kohta Ohjelmisto  

  

  

  

Avaa MultiPHP:n hallinta  

  

   

Vaihda PHP-versio valitsemalla toimialueen (verkkotunnuksen) ja pudotusvalikosta PHP-versio 8.1 (suositus) jos vain mahdollista 8.2 versioon.  

  

  

  

Hyväksy muutos painamalla Käytä. Tarkista sivuston toimivuus siirtymällä hetken kuluttua sivustosi osoitteeseen.  

  

Turvallisuus  

  

Sivuston sisällöstä ja tietoturvasta huolehtiminen on aina asiakkaan vastuulla. Datasafe huolehtii ja vastaa palvelualustan päivittämisestä ja tietoturvasta. Kokonaistietoturva on siis molempien osapuolten vastuulla.  

  

Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus suosittelee luopumaan vanhojen PHP-versioiden käytöstä etenkin Internetiin julkisesti näkyvissä palveluissa.